Párosfogatverseny Bátorligeten
Nagymama

 Kedves gyerekek, el sem hiszitek hogy én tegnap merre jártam, ha meg nem mondom nektek! Én bizony Bátorligeten jártam, a párosfogathajtó-versenyen. Én is először jártam ilyen helyen, és gondolom, még ti sem jártatok ilyen helyen, ezért elmondom, amit láttam, hátha tetszeni fog nektek is, amint nekem is tetszett. Amint a nevéből is láthatjátok, ez a község olyan, mint egy szép nagy liget, mint egy erdő, melynek közepén egy szép nagy tisztás terül el.
 Ma, ezen a tisztáson, körös – körül, különböző sátrak vannak felállítva: Mézes kalácsos, kürtős kalácsos, lángos sütő. Azután következik a színpad. Ide mindjárt le is ülünk, mert a gyerekek népi táncot adnak elő, amit megtapsolunk, amikor véget ér, mert a legénykék ugyancsak megforgatták a társnőiket. Nem is maradt el a jutalom, minden táncos egy-egy szép nagy labdát kapott ajándékba. Ahogy tovább nézelődünk, egy nagy ugráló helyet találunk, levegővel van itt felfújva egy nagy játszószoba, ahol minden gyerek kedvére kiugrálhatja magát. Senki nem inti le őket, senki nem kiabál reájuk, hogy ne ugrálj, mert letörik veled az ágy, sem azt, hogy ha nem hagyod abba, megcsaplak! Aztán egy remek körhintát látunk, láncosat, meg arrább egy másik körhintát is, amelyiken különböző állatokon lehet körbe száguldani. Én egy fókát figyeltem meg, aminek az orrán ott billegett az előbb kapott labda, a gazdija meg boldogan hintázott a fóka hátán. Nem messze innen egy pónilovas fogat várja az utazni vágyó közönséget. Képzeljétek, mindezek a jó játékok, a gyermekek részére, ingyenesek. Nem kell a szülőket nyúzni, hogy befizessenek! Na, de van is nagy vígasság, hancúrozás, ugrándozás. Tudom, ti is szívesen részt vennétek benne! Úgy látom, a póninak is, jó napja van, egész nap fuvarozza a vidám gyereksereget! Na, de most már fordítsuk a tekintetünket a tisztás közepére. Ez a terület szalaggal van körbe kerítve, a közepén pedig akadályok vannak elhelyezve, ahol a fogatosok fogják összemérni a tudásukat, hogy aztán a megmérettetés után haza vigyék megérdemelt jutalmukat. Huszonkét fogatos jött el a versenyre, az ország minden részéből, és a külső téren várják, hogy a pályára szólítsák őket. Minden kocsiba két ló van befogva, felkantározva. Némelyiken piros fej és fülvédő, hozzá illő kamásli. A bakon ül a hajtó, hátul áll a segítője, aki különböző mozdulatokkal irányítja a kocsit, segíti a lovak menését, forgását az akadályok között. Egymás után szólítják a versenyzőket, és mindenik a legjobb
tudását igyekszik bemutatni, persze néha akadályokat döntenek,
és egyéb hibák is adódnak, míg aztán véget ér az első forduló. Minket közelebbről két versenyző eredménye érdekelt, ahol az apa a fiával versenyezett. Az első fordulóban az apa győzte le a fiát, de a másodikban fordult a kocka, és végül a fiú negyedik helyezést ért el, míg az apa nyolcadikat. Végül minden versenyző megkapta a maga jutalmát, a verseny véget ért, és mindnyájan egy kellemesen eltöltött nap élményével haza indultunk.            VÉGE: