A nyuszi mama
Nagymama

Volt egyszer, hol nem volt, hetedhét országon is túl, egy nagy erdő. Ebben az erdőben az állatok nagy egyetértésben éltek, és mindenben segítették egymást. Mackó mama elhívta nyuszi mamát, hogy segítsen neki málnát szedni, mert lekvárt akart eltenni télire. Annyira belemelegedtek a dologba, hogy észre sem vették az idő múlását, és máris estefelé járt az idő. Ekkor jutott nyuszi mamának eszébe a három kis nyuszikája. Szaladt haza, de otthon csak két nyuszit talált. Kérdezte tőlük, hogy hol van a testvérük, de azok nem tudták megmondani.
A kis nyuszival pedig az történt, hogy reggel, amikor felkelt, nagyon megéhezett, ezért kiszaladt a mezőre. Ott rátalált egy szép káposztáskertre. Még jóformán el sem kezdte enni a káposztát, a gazda fülön fogta, és bezárta egy ketrecbe, mondván, hogy jó lesz másnap ebédre.
Közben nyuszi mama minden állatot megkérdett, hogy nem látták-e a fiát, de senki sem látta. Ekkor felnézett a házuk előtti fára, hát bagoly néni éppen ott huhogott. Felszólt neki is, és megkérdezte, hogy nem látja-e a nyusziját? Bagoly néni szétnézett, és lekiáltott:
– Uhu, látom bizony, az erdőn túl, a káposztáskertben be van zárva egy ketrecbe.
Szaladt nyuszi mama, és meg is találta. Éles fogaival lerágta a ketrecről a zárat, és futottak hazafelé. A nyuszika sírt, hogy ő nagyon éhes. Találtak is egy kertet, ahol szép murkok és káposzták voltak, bementek, és nekikezdtek falatozni. Nyuszi mama még a zsebébe is dugott néhányat, hogy hazavigye a többi gyerekének. Egyszer csak egy rettenetes hangot hallottak:
– Hogy meritek ti enni az én káposztámat?! – Ez bizony a farkas volt. – Váltságdíj fejében elviszem a nyuszikádat a fiaimnak vacsorára, – mondta a farkas.
– Jaj, ne vidd el, – könyörgött a nyuszi mama, – szegénykém egész nap be volt zárva, és nagyon megéhezett, azért jöttünk be a kertedbe,- könyörgött a mama.
– Na, most az egyszer megkegyelmezek, – mondta a farkas- de ha még egyszer megfoglak, viszem a nyuszidat!
Szaladtak haza boldogan, hogy megszabadultak a farkastól. Otthon aztán nyugodtan megvacsoráztak, az anyukájuk hozott nekik friss forrásvizet, majd lefektette őket, és úgy elaludtak, mint a bunda.